Megmozdulnak a szereplők

Egy játék akkor szórakoztató, ha irányíthatjuk a szereplőit (vagy legalább a főszereplőt). Ebből a leckéből megtudhatod, hogyan lehet ezt megtenni.

 

Egy egyszerű játékot fogunk elkészíteni, amelyben egy papagájt lehet röptetni az égen.


Ebben a leckében megtanulod használni:

  • fordulás
  • következőjelmez
  • lenyomásakor

A játék elkészítése

  • Először töröld ki a macskát a játéktérből és töltsd be az Animals könyvtárból a parrot1-a nevű papagájt. A nevét változtasd Papagájra. A háttér legyen kék ég felhőkkel (ezt letöltheted innen vagy megrajzolhatod a festőablakban.)
  • Most a papagájnak adunk feladatokat. Ehhez húzd a parancsokat az egérrel a parancskészletből a programozási térbe. A parancsokból akkor lesz feladat, ha megfelelő sorrendben összeillesztjük őket egy sapka alatt.
  • Először oldjuk meg azt, hogy a fel nyíl lenyomásakor a papagáj haladjon egy kicsit előre. Ehhez a következő parancsokra lesz szükség:

Parancsok

  • Ahhoz, hogy a papagáj haladási irányát is változtatni tudjuk, még két egyszerű feladatot kell adnunk az eddigihez:

Parancsok

  • Most már csak az a baj, hogy a papagáj nem mozgatja a szárnyait repülés közben. Ezen könnyen lehet segíteni az előző leckében említett jelmezek ügyes váltogatásával. Töltsd be a Papagáj jelmezei közé az Állatok könyvtárból a parrot-a és parrot-b nevűt, vagy mint új szereplő vedd fel az Állatok könyvtárból a Parrot nevűt. Ha egymás után kattintasz a jelmezekre, a játéktérben úgy látszik, mintha a papagáj csapkodna a szárnyaival. A jelmezeket nem csak így lehet váltogatni.
    Ha minden egyes feladathoz hozzáilleszted a Következő jelmez parancsot, akkor a szereplő a gombnyomások hatására elfordul vagy repül egy kicsit és még a sorban következő jelmezt is magára ölti. (Mivel most csak két jelmez van, ezért e kettő fog váltakozni.)

A papagáj feladatai tehát:

Feladatok

Mentsd el a projektedet papagaj néven!

A kész játékot ide kattintva megtekintheted.

Variáció: Próbáld meg magadtól megvalósítani az alábbi játékot.

Írta és tervezte: Takács Valéria

Minden vélemény számít!